Martijn – Actief lief hebben

Glimlach

Ze liep met een grote glimlach naar het podium. Net daarvoor werd haar naam genoemd in een filmpje dat getoond werd aan 40.000 mensen. Een filmpje van het mooie werk dat ze doen: het opvangen van (aanstaande) tiener moeders die een plaats nodig hebben. Een plaats van rust, liefde en acceptatie daar hun eigen omgeving dat niet kan of wil geven. Je ziet aan alles dat ze het helpen van ‘haar meiden’ doet vanuit pure liefde.

Lastige momenten

Natuurlijk kent haar werk lastige momenten. Het is echt niet altijd rozen geur en maneschijn en ongetwijfeld zijn er dagen die zwaar zijn, door emoties, verdriet en spanningen vanwege de aanstaande verandering in het leven van deze tiener moeders. Maar er is iets in haar blik, de twinkeling in haar ogen die ons verteld dat ze dit met zo veel liefde doet.

Het weerzien

Wanneer er dan vrouwen en kinderen het podium op lopen die ze ooit heeft mogen helpen, wordt haar glimlach nog groter. Haar ogen gaan nog meer stralen en is ze helemaal vergeten dat ze op dat grote podium staat. Met een grote knuffel wordt er gegroet. En de eerste woorden die ze spreekt? ‘Dat jullie de moeite genomen hebben te komen!’

Die ene zin

Die worden komen binnen… Het zegt namelijk iets over de reden waarom ze deze vrouwen op ving. Niet uit eigen belang of om er iets van terug te verwachten, maar vanuit pure liefde en het verlangen om ze belangeloos te helpen. En er zit een groot geheim achter deze zin, wat voor haar geopenbaard is: liefhebben. Want je kunt pas anderen liefhebben wanneer je zelf weet dat je geliefd bent. En met die liefde praat ze over ‘haar meiden’ zoals ze dat zo mooi zegt wanneer je haar spreekt. Terwijl de wereld deze moeders misschien veroordeeld, doet zij wat God bij haar deed: gewoon liefhebben om wie ze zijn, niet om wat ze gedaan hebben.

Gevoelige snaar

En dat is gelijk de gevoelige snaar die het bij mij raakt. Want mijn verstand weet dat ik geliefd ben door de Schepper van hemel en aarde. We kennen allemaal Johannes 3:16 “Want al zo lief heeft God de wereld (dus daar hoor ik ook bij) dat Hij gaf, Zijn enig geboren Zoon…” Dus ben ook ik geliefd. Bij mij zakt het alleen soms zo lastig naar mijn hart. Terwijl ik het juist nodig heb: te weten dat ik weet, dat ik weet, dat ik weet dat ik geliefd ben. En zij heeft dat met heel haar hart gegrepen EN is begonnen deze liefde door te geven.

Mijn verlangen

En dat geeft mij een verlangen. Om de liefde die ik ervaar uit te delen aan hen die dat zo nodig hebben. Ik besef dat de tijd van zitten en leren voorbij is. Ik besef dat de tijd van uitstappen en een verschil gaan maken is aangebroken. Het is tijd om theorie en praktijk eens te gaan combineren, wetende dat je onderweg gewoon nog mag leren en fouten mag maken.

Actief lief hebben

Wanneer wij anderen gaan liefhebben, en dan bedoel ik actief lief hebben, dus jezelf inzetten voor die ander, ga je heel dichtbij komen. En dan gaan we ongetwijfeld iemand zijn tekortkomingen zien. En daar heb je een keus: gaan we deze mensen daarop veroordelen, of blijven we ze liefhebben. Ondanks mijn fouten zal God mij niet veroordelen (Joh 12:47) Dus besluit ik ook om mensen lief te hebben.

Uitdelen

Het wordt tijd om dat uit te gaan delen wat jij de afgelopen jaren ontvangen en geleerd hebt. Het wordt tijd om anderen actief te gaan inspireren. Nee, dat hoeft niet roepend vanaf een dorpsplein op een omgekeerde emmer, want dat denken wij vaak over geloof uitdragen en evangeliseren. Maar dat gebeurd gewoon op de plekken waar je nu al komt. Op school, je werk, je sport en overal waar je mensen tegen komt.

Ga niet op zoek

En het mooiste komt nog: je hoeft niet op zoek. Je hoeft niet achter elk muurtje te kijken of elke deur open te doen om te zien of je iets over Jezus kan vertellen. We mogen leven vanuit de rust. En dit doe je gewoon door God te vragen om situaties waarin je een verschil mag maken. En wanneer je dan vraagt om een scherp oog wanneer de situatie zich voor doet kan je dag beginnen. Wedden dat je aan het einde van de week 4 verhalen kan vertellen over momentjes waarin je een verschil kan maken?

Het hoeft niet groot

Het hoeven niet gelijk wonderen te zijn waarvan we over 5 jaar nog horen. We mogen gewoon kleine dingen zijn. Zo had ik pas een collega die water dronk. Dit doet ze altijd dus dat is niet bijzonder. Maar nu vroeg ik opeens aan haar: ‘dat water komt toch niet uit die water tank, want die tank ziet groen van de alg’ en ik maakte er een grapje van. Maar ze zei met een serieuze blik: ‘jawel, hoezo?’ en stopte gelijk met drinken. Gelukkig had ze maar een paar slokken op, anders had ze flink ziek kunnen worden. Maar dat werd nu voorkomen.

Is het een groot iets? Nee, misschien niet. Maar wanneer we meerdere keren dit soort dingen mee maak gaat ze zichzelf toch wat af vragen en misschien wel een vraag stellen. En dan kan ik over Jezus vertellen.

Ontspannen

En tot die tijd kan ik ontspannen. Gewoon genieten van de knipogen die God aan mensen geeft, en dat Hij mij daar voor wil gebruiken is alleen maar super mooi. Want zo leer ik God weer beter kennen en leer Hem beter verstaan.

Tijd om op te staan

En nu is het tijd, tijd om op te staan. Het is tijd om de keus te gaan maken om dat wat je geleerd hebt toe te gaan passen in de praktijk. Het is tijd om je anders te gaan dragen. Het is tijd om op te gaan vallen, niet voor jezelf maar om God groot te maken. En wie weet, heb jij over een paar weken ook een ontmoeting met iemand die je ooit een keer iets van Gods liefde hebt mogen laten ervaren. En dat ze zeggen: ‘weet je nog, die dag? Dat heeft echt mijn ogen geopend’ En dan zal je hart zich nog meer met vreugde vullen. Je zal gaan zien dat God door jou heen wil werken om mensen Zijn koninkrijk bekend te maken. Het enige wat jij nog moet doen is dat gaan beseffen en actief worden. Doe je mee?

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *